Inverteres klíma

Az inverteres klíma bemutatása

Inverteres klíma – Hogy tudjuk, mit is használunk és miért is fontos a tisztán tartása.

1. Inverteres klíma típusok

Split klíma

A név egy osztott, azaz két egységből álló berendezést takar, mely kültéri és beltéri egységből áll. A beltéri egységek lehetnek oldalfali, kazettás (mennyezetbe süllyeszthető), parapet, mennyezet alá szerelhető, vagy légcsatornázható kialakításúak. Ezen klímák telepítése szakértelmet, speciális anyagokat és szerszámokat igényel, ezért a felszerelést és az üzembe helyezést klímás szakemberrel kell elvégeztetni. Ezek a legelterjedtebb és legjobb energiahatékonysággal rendelkező klímaberendezések.

mono split klíma

Multi split klíma

Rendszerében tökéletesen megegyezik a split klíma berendezésekével, azzal a különbséggel, hogy egy klíma kültéri egységre több beltéri egység is csatlakoztatható. Esztétikai előny lehet, hogy egy épület homlokzatán csak egy kültéri egységet kell elhelyezni, viszont az egyes beltéri egységekhez tartozó csövezési hossz megnövekedhet. A bonyolultabb működésű rendszernek köszönhetően az ilyen rendszerek ára magasabb.

Inverteres klíma – a modern légkondi lelke

A klíma berendezésekben található inverter technológia lehetővé teszi a kompresszor fordulatszámának fokozatmentes és veszteségmentes szabályozását, így a fordulatszám állandóan az aktuális terheléshez igazodik. Maga az inverter nem más, mint egy – gyakorlatilag fokozatmentes – teljesítményszabályozó.  Ezáltal csak a ténylegesen szükséges hűtő- vagy fűtőteljesítmény kerül leadásra, a beállított hőmérséklet precízen tartható és biztosított az áramtakarékos üzemelés.

Az inverter

egy energiatakarékos technológia, amely kiküszöböli a légkondicionálók energiapazarlását úgy, hogy hatékonyan szabályozza a motor sebességét. Ahelyett, hogy további energiát használnák el az indítással és leállítással, az inverter beállítja a motor sebességét, így az folyamatosan működik és még hatékonyabb lesz.   Egy olyan eszköz, amely alkalmassá teszi a klímát, hogy különböző hatásfokokon üzemeljen. Ezáltal csak a ténylegesen szükséges hűtő- vagy fűtőteljesítmény kerül leadásra, a beállított hőmérséklet precízen tartható és biztosított az áram- és energiatakarékos üzemelés.

légkondi

A légkondi megjelenési formái igazodnak az adott helyiséghez, a belső kialakítási lehetőségekhez. Lehet a klíma készülék oldalfali, menyezeti, kazettás vagy légcsatornás, padlóra helyezhető (konzol) klíma…  Ezek a rugalmas kialakítások minden otthonba illenek, ezáltal bármilyen nehezen kivitelezhető helyen elhelyezhetőek,  az egyéni igényekhez is igazodni tudnak.

Az inverteres klíma 9 előnye:

1. Rendkívüli energiatakarékosság, kis áramfogyasztás

2. Szinte zajtalan, csendes működés

3. Finoman szabályozott hőmérséklet temperálás

4. Gazdaságos fűtési energia hőszivattyúval

5. Hosszú csövezési lehetőség, akár több emelet szintkülönbség is kivitelezhető

6. Precíz szabályozó elektronika, pontos hőmérséklet beállítási lehetőség

7. Fűtésnél a radiátorhoz képest sokkal jobb a meleg eloszlása a szobában

8. Nincs szénmonoxid veszély

9. Nem kell kémény, nincs szükség tervekre, engedélyekre

 

Az inverteres klíma használatható fűtésre?

Az utóbbi időkben a szélsőséges időjárás miatt is egyre elterjedtebb az inverteres klíma beszerzése, felszereltetése a családi házakban, lakásokban, hogy a nagy melegben így biztosítsák a megfelelő kellemes hőmérsékletet. Természetesen az üzletekben, irodákban, már régebben elterjedt volt a használata, szinte kötelező ma már beszerelni őket. Így hát a klímáról még mindig sokaknak csak a nyári kánikulában való használata, a kellemes hűvös jut eszébe.

De szerencsére évről-évre egyre többen tudják, hogy a hőszivattyús légkondik a téli fűtésre is gazdaságosan használhatóak és egyre többen már a gyakorlatban használják is fűtésre klímájukat. Ismerjük meg, hogyan fűtenek az inverteres klímák!

Hűtés üzemmód:

A klíma beltéri egysége lesz a hűtött, a kinti tér pedig a fűtött, vagyis oda kerül ki a meleg bentről. Ha pedig fűtésre használjuk a légkondit, ez a folyamat megfordul, vagyis a kültéri egység lesz a hűtött, és a beltéri egység a fűtött rész.

A fűtési-hűtési folyamat megfordítását egy úgynevezett négy járatú szelep végzi a klímaberendezésben, ami a hűtőközeg áramlásának irányát fordítja meg. Ezzel az egyszerű szerkezettel máris lehetséges, hogy téli időszakban fűtésre használjuk a légkondinkat.

Egész télen lehet inverteres klíma berendezéssel fűteni? Igen, lehet!

Ha klímával fűtünk, akkor jó közérzettel, és gazdaságosan vészelhetjük át a telet. Fontos azonban tudnunk, hogy a régi típusú, úgynevezett on/off típusú klímaberendezésekkel maximum nulla fokig lehet fűteni. Tehát kijelenthető, hogy a klímával való fűtéshez mindenképpen inverteres klímára van szükség. Ha azonban most szerzünk be klímát, ez már nem jelent gondot, hiszen régóta már csak inverteres klímát engednek az Európai Unió területén forgalomba hozni.

Természetesen most nem beszélünk a feketén behozott, garanciával és szervizháttérrel nem rendelkező, tisztázatlan eredetű készülékekről. Amennyiben hivatalos magyarországi forgalmazótól, viszonteladótól szerzik be a klíma készüléket, ez nem jelenthet gondot.

Vannak persze kifejezetten fűtésre optimalizált klímák, melyek akár –20 C (de van olyan extrém készülék, mely – 30 C-ig is alkalmas fűtésre) fokos hőmérséklet esetén is tökéletesen ellátják a fűtéssel kapcsolatos feladatokat, a kültéri egységük téliesített, karterfűtéssel rendelkezik a téli lefagyások elkerülésére.

Gazdaságos fűteni inverteres klíma berendezéssel?

A köztudatban jól elterjedt az az állítás, miszerint amennyiben árammal fűtünk, a villanyszámlánk az egekbe szökik. A legtöbb esetben ez így is van természetesen: ha például villanyradiátorral, vagy hősugárzóval fűtünk. Ám ez a számítás egyáltalán nem igaz a hőszivattyús inverteres klímára, hisz a felvett áramfogyasztás minimum négyszeresét tudja fűtési teljesítményben leadni. De ettől már lényegesen jobb fűtésre optimalizált készülékek is vannak, van olyan, amelyik majdnem ötszörösét képes leadni.

SCOP érték:

A klíma adatlapján az SCOP érték mutatja a fűtési hatékonyságot. Egész pontosan ezt jelenti az SCOP érték: szezonális fűtési hatékonyság, melynek értéke megmutatja, hogy hány szoros fűtőteljesítményt tud a használat során berendezésünk biztosítani a befektetett elektromos áramból, egy adott fűtési szezonban, figyelembe véve a hideg és kevésbé hideg napokat. Egy megfelelően jó tulajdonságokkal bíró inverteres klímával való fűtésnél akár a gázfűtés vagy a központi fűtés költségei alatt is maradhat a használat költsége, pláne, ha jól szigetelt a fűtött helyiség. Arról pedig szintén nem szabad manapság megfelejtkeznünk, hogy akár egy régi gázkazán és gázfűtés cserénél jóval olcsóbban bevezethető a klímás fűtés, annak minden előnyével együtt.

Például nincs szénmonoxid-veszély, nem kell kémény, tervezés, engedélyeztetés, radiátorok, csövek kiépítése. Pár perc alatt, gyorsan felmelegíti a fűtendő helyiséget, wifi adapterrel akár messziről is „befűthetünk”, ráadásul szobánként eltérően lehet be-kikapcsolni, a hőfokot szabályozni. A fafűtéssel ellentétben pedig nem kell külön dolgozni vele, fát aprítani, tárolni, csak kényelmesen bekapcsolni.

Így már számtalan előnyt élvez a régi, hagyományos fűtési módokkal szemben, igencsak meggondolandó a bevezetése.

Leállt a klímám fűtés közben, csak nem elromlott?

Ha télen fűtünk a légkondival, nem kell megijedni (és persze nem kell ijedten hívni a klímaszerelőt), ha időnként a klímánk leáll működés közben. Mivel a kinti hidegek és a páratartalom együtteseként könnyedén ráfagyhat a levegő páratartalma a kültéri egységre, így ennek eltávolítása céljából időnként a légkondink úgynevezett leolvasztást végez, majd ezt követően ugyanúgy folytatja tovább a fűtést.

Természetesen fontos megoldanunk a klíma által leolvasztott víz elvezetését, hogy klímánk folyamatosan problémamentesen tudjon fűteni egész télen.

klíma fűtés

Ne felejtkezzünk el róla, hogy a fűtésre is használt klímákat rendszeresen tisztítani, karbantartani, működésüket ellenőriztetni kell!

Keressen minket bizalommal, segítünk!

Liber György +36-20/261-3639

email: info@lnagroup.eu

Írjon nekünk, várjuk megkeresését!
Inverteres klíma tisztítás, klíma karbantartás

Budapest és Pest megye területén.

klíma fűtés

Klíma szereléssel együtt                  Klíma tisztítás Árlista 

Hogyan vásároljunk inverteres klímát? És hogyan NE?

Klíma akciók A klímaszerelés menete

Gree klíma Cascade klíma

Fűtés klímával

Mennyit fogyaszt a klíma?

Új klíma előnyei

Fűtés klímával

Klímaszerelés panellakásba

Gree klímák választéka

klima-budapest.eu    Akciós klímák

Hisense klíma

Mennyit fogyaszt a klíma?

Syen klíma    

Summary
Article Name
Inverteres klíma
Description
Inverteres klíma típusok, működésének bemutatása. Split klíma fogalma, inverteres technológia bemutatása, a klíma tisztítás fontossága